Nieuws

Onze nieuwe kleding is gearriveerd!

Ja hoor…… onze nieuwe kleding is er! Erik en Judith Willems van 040 Mannen Mode in Woensel hebben naald en draad weer op kunnen bergen na het korter maken, uitleggen, logo stikken, stomen en strijken van onze nieuwe haute couture RHC-mode. Stemmig zwart, afgemaakt met muzikaal blauw: het kan niet mooier! Het uitdelen aan iedereen laat nog even op zich wachten, maar de overhemden, stropdassen, broeken, rokken en sjaaltjes liggen voorlopig veilig opgeslagen.

Dank gaat uit naar de Vrienden van het RHC want zonder hun substantiële financiële steun hadden we het voorlopig nog met ons oude ‘kloffie’ moeten doen (dat we overigens nog steeds respectvol zullen dragen bij onze optredens op straat!).

_________________________________________________________________________________________

Anouk en Anne halen samen 170 punten!

Met niet minder dan 82 punten voor Anne Vermeulen en maar liefst 88 punten voor Anouk Jacobs, kwamen beide muzikale dames met een Eerste Prijs terug naar ons dorp. Ze namen deel aan het solistenconcours op 19 januari in Bladel en kwamen daar allebei uit op alt saxofoon. Proficiat Anne en Anouk!!!

_________________________________________________________________________________________

ONZE SLAGWERKERS PROMOVEREN ÉN HALEN TWEEMAAL EEN EERSTE PRIJS !!!

Op 8 december 2019 heeft onze Slagwerkgroep een enorme prestatie geleverd. Ze gingen na deelname aan de Concertwedstrijd voor Slagwerkensembles niet alleen maar naar huis met een Eerste Prijs, maar promoveerden vanwege het prachtige aantal punten van 87,33 van de Vierde naar de Derde Divisie!!! En vanwege deze prestatie hebben ze op 1 februai deel mogen nemen aan het Nederlandse Kampioenschap voor Slagwerkensembles alwaar ze wederom een Eerste Prijs behaalden!!! Meer hierover op de pagina “Concert Verslagen”.

_________________________________________________________________________________________

RHC levert een waardige  bijdrage aan plechtige onthulling monument

Op donderdag 22 juni 1944 om één uur ‘s nachts – nét na D-Day – stortte bij Walik in Riethoven een Engelse Lancaster LMQ 592 neer. Daarbij kwam de 7-koppige Britse en Australische bemanning tragisch om het leven. Om deze dag te blijven herinneren en om de 7 mannen die – samen met vele duizenden anderen – hun leven gaven voor onze vrijheid te eren, had de heemkundegroep ‘Van Rijthoven toen tot Riethoven nu’  het idee opgepakt om in Walik een monument op te richten.

Afgelopen 22 juni 2019 – precies 75 jaar later – was het dan zover. Onder toeziend oog van de genodigden, waaronder familieleden van de 7 bemanningsleden, vertegenwoordigers van de Britse en Australische ambassades, onze burgemeester en vele anderen, werd het monument onthuld. Bij aanvang van de plechtigheid werden de vlaggen gehesen van de drie betrokken landen: Australië, Engeland en natuurlijk Nederland, terwijl wij – het Riethovens Harmonie Corps – de respectievelijke volksliederen ten gehore brachten.

Vervolgens waren er diverse toespraken, kransleggingen, een vlaggen-eerbetoon door het Gilde en natuurlijk een vertolking van het altijd weer indrukwekkende “The Last Post“, gespeeld door Marieke de Lepper-Castelijns– onze vaste invalster – op trompet. De ceremonie werd afgesloten door twee antieke vliegtuigen die driemaal over de plek vlogen waar 75 jaar geleden het tragische ongeval plaatsvond. Een kippenvel-moment.

Als Harmoniecorps zijn we er enorm trots op dat we een waardige en waardevolle bijdrage hebben kunnen en mogen leveren aan deze mooie plechtigheid. En dat deze trots gedeeld wordt door alle RHC-leden moge duidelijk zijn gezien de enorme opkomst van onze muzikanten, die hiervoor toch weer een zaterdagmiddag hebben vrij moeten maken. Dank aan iedereen!

_________________________________________________________________________________________

Menno haalt z’n A examen!

We zijn er erg trots op om te kunnen vermelden dan één van onze jonge leden weer een stap richting de toekomst heeft gemaakt! Na flink studeren en veel oefenen heeft onze eigen Menno de Wit het A-examen op trompet gehaald. De toekomst is in handen van de jeugd, en dat geldt ook voor ons orkest. Dus we zijn erg blij met de vorderingen van onze jonge leden en hopen van harte dat zij over een paar jaren onze harmonie gaan versterken. Dus Menno: PROFICIAT en óp naar de volgende fase!

_________________________________________________________________________________________

Druk weekend van 18 & 19 mei 2019 voor onze jonge leden!

Op zaterdag 18 mei vonden de Brabantse Kampioenswedstrijden voor solisten en kleine ensembles plaats in Den Durpsherd in Berlicum.

Van onze slagwerkgroep namen Bram Vlassak en Ralf de Wit deel. Zij kwamen uit in de 4e divisie en brachten een Marimba duet ten tonele. En met maar liefst 86 punten werden zij in deze divisie Brabants Kampioen! Van harte gefeliciteerd Bram en Ralf!

Op zondag 19 mei was het de beurt aan Anouk Jacobs die op saxofoon deelnam aan de Brabantse Kampioenswedstrijd solisten blazers in datzelfde Berlicum. Met een dikke 87,5 punten zette zij daar een fantastisch resultaat neer. Proficiat Anouk!

Beat It Muziekeducatie bestaat in 2019 10 jaar en vierde dat op zondag 19 mei met gevarieerde en verrassende optredens. Diverse coverbands, koren, blaaskappelen, gitaargroepen, sambabands en slagwerkgroepen gaven acte de présence en vanzelfsprekend waren onze jongste slagwerkers:: The Rythm Sticks ook van de partij. Zij zetten een fantastisch optreden neer dat plaatsvond bij De Stapperij in Veghel.

Beat It verzorgt voor onze jongere leden al een aantal jaren wekelijkse muzieklessen. Net zoals onze Slagwerkgroep worden ook onze Rythm Sticks gedirigeerd door Paul van Lokven, verbonden aan Beat It.

_________________________________________________________________________________________

Dauwtrappende RHC-ers functioneren als wekker

Op zondagochtend 5 mei hoefde niemand in Riethoven z’n wekker te zetten omdat wij die dag een gratis wekdienst verzorgden. De jaarlijkse wandeltocht op Bevrijdingsdag vertrok ook dit jaar om 7.00 uur bij de Kiosk aan de Brouwerswei in het centrum van ons mooie dorp. Halverwege de  wandeling werden alle deelnemers getrakteerd op een versterkend ontbijt in de tuin van Helma en Hans van Herk aan de Eviestraat. En zelfs op deze vroege ochtend leverde dat vrolijke gezichten op bij onze jongere deelnemers, getuige bijgevoegde foto. Gelukkig hoefden er na het Dauwtrappen niet te veel blaren doorgeprikt te worden!

_________________________________________________________________________________________

Het RHC eert haar JUBILARISSEN

Op donderdag 26 april j.l. was het zover: alle jubilarissen van ons Corps werden in de bloemetjes gezet. En dit jaar waren dat maar liefst zes leden die tezamen niet minder dan 305 jaar aan muziekervaring delen en evenzovele jaren aan plezier binnen en toewijding aan het RHC.

Uit handen van onze voorzitter Coert Engels, bijgestaan door bestuurleden Marieke Willems en Annelies v.d. Broek, ontvingen vier 60-jarig jubilarissen, één 40-jarig jubilaris en één 25-jarig jubilaresse een oorkonde, vergezeld van het bekende en begeerde speldje en een toespraak. De partners werden voorzien van een mooie bos bloemen.

Als eerste was Jan van Dommelen aan de beurt die zijn 60-jarig jubileum vierde. Jan is al sinds jaren de man van de muziekstukken en het muziekarchief. Dit is vaak een wat ondankbare taak, omdat weinigen in de gaten hebben hoe ontzettend veel tijd hier op de achtergrond in gaat zitten. Ook mist Jan zo nu en dan wat repetitietijd, simpelweg omdat hij tijdens een repetitie weer even op-en-neer naar huis moet fietsen om het e.e.a. te kopiëren, zodat iedereen voorzien is en blijft van de juiste partijen. Jan is één van de hoornisten binnen ons orkest en tijdens straat-optredens speelt hij de bariton.

Vervolgens was het de beurt aan Peter Tops. Peter is eveneens al 60 jaar lid van onze vereniging en is als jonge jongen begonnen als slagwerker. Inmiddels speelt hij al jaren op bariton saxofoon, een instrument dat hoort bij de fundering van het orkest. Als lid van de instrumentencommissie zorgt Peter al jaren voor het onderhoud en reparaties van diverse instrumenten. Daarnaast is hij een zeer betrouwbare kracht en kunnen we altijd een beroep op hem doen om hand- en spandiensten te verlenen bij welk evenement dan ook.

Nol Willems was de derde – eveneens 60-jarig – jubilaris die geëerd werd. Nol is al enkele jaren onze enige trompettist waarvoor we heel veel respect hebben. De vaak prominente trompet-partijen galmen vaak over het hele orkest heen en dat betekent een grote verantwoordelijkheid voor de trompettist in kwestie. Gelukkig wordt er bij de meeste concerten voor versterking gezorgd, maar bij serenades en optredens op straat is Nol vaak de enige met dit instrument. Nol speelt eveneens een onmisbare rol bij de organisatie van onze jaarlijkse markt die altijd in augustus plaatsvindt.

Als vierde – ook weer 60-jarig – jubilaris werd Henk van Herk in de bloemetjes gezet. Henk was ooit instructeur van wat toen nog onze drumband heette en wat inmiddels onze slagwerkgroep is. En ook is hij jarenlang onze tambour-maître geweest, waarbij hij met z’n gooi- en smijtwerk met zijn tambour-maîtrestok op straat vaak veel bewondering oogstte van het publiek. Momenteel is Henk nog steeds lid van onze slagwerkgroep waarmee hij, samen met z’n jonge mannen, op uitvoeringen en concoursen vaak mooie resultaten haalt.

Wat de jongeren onder ons niet zullen weten is dat het RHC vroeger in het ‘Sonneke’ repeteerde, het huidige Anno 54. De uitbater van dit etablissement was Piet Mollen, dit jaar alweer 40 jaar respectabel erelid van onze vereniging. Piet heeft er jarenlang voor gezorgd dat het orkest zorgeloos kon repeteren in ‘zijn’ zaal. Samen met zijn vrouw verzorgde hij eveneens de catering of maakte hij een heerlijke soep tijdens jubileumfeesten, De Adriaan en andere gelegenheden. Daarbij was Piet tijdens uitstapjes vaak de onvermijdelijke maar ook niet te willen missen gangmaker en zorgde hij altijd voor een uitstekende sfeer.

Als ‘last but not least’ was er een vrouwelijke muzikant aan de beurt om geëerd te worden en wel niemand minder dan Ali de Jong, die haar 25-jarig jubileum vierde, waarvan zo’n twintig jaar als lid van het RHC. Ali is destijds samen met drie van haar gezinsleden lid geworden van ons orkest. Zij begon toen op bes-klarinet maar is inmiddels overgestapt op bas-klarinet, een instrument naar haar hart zoals ze zelf zegt. Als lid van de muziekcommissie zorgt ze samen met Jan van Dommelen voor het tijdig bestellen van muziekstukken en speelt ze een belangrijke rol bij de muziekkeuze.

Via deze weg nogmaals van harte gefeliciteerd en bedankt voor jullie inzet en toewijding gedurende de afgelopen jaren!!!

_________________________________________________________________________________________

Uit ‘De Eyckelbergh’ van 17 april 2019:

_________________________________________________________________________________________

Slagwerkgroep RHC floreert op Kempisch Slagwerkfestival

Op zaterdagmiddag 13 april vond de eerste editie van het door onze vereniging georganiseerde Kempisch Slagwerkfestival plaats. Maar liefst vijf slagwerkgroepen streden om de eerste prijs, bestaande uit het beeldje ‘De Slagwerker’ en vanzelfsprekend de hoogste eer. En vanzelfsprekend was onze bloedeigen Slagwerkgroep RHC één van de deelnemers en bracht een prachtig 3-delig programma, vooral bestaande uit mooie melodische composities van hoog niveau.

Helaas grepen ze nét naast de winst met maar een piepklein verschil van slechts 0,3 punten ten opzichte van de winnaar. Maar desalniettemin bezette onze Slagwerkgroep onder leiding van Paul van Lokven met maar liefst 85,85 punten een hele goede tweede plaats. Een dag om tevreden en met een voldaan gevoel op terug te kijken.

_________________________________________________________________________________________

Zaterdag 13 april 2019:  Anne Vermeulen en de Adriaan

In het weekend van zaterdag en zondag 13 en 14 april 2019 vond weer de tweejaarlijkse “De Adriaan” plaats. Deze muziekwedstrijd is in het leven geroepen met als doel het bevorderen van muziekbeoefening door amateurs en het verstevigen van de onderlinge banden tussen muziekverenigingen in onze regio, in het bijzonder die voor harmonie en fanfare, een en ander in de eerste plaats ter stimulering van jong muzikaal talent.

Dit jong talent betrof dit jaar onze eigen Anne Vermeulen die op altsaxofoon en begeleid door het Riethovens Harmoniecorps een fantastische prestatie heeft neergezet. Een uitgebreider verslag is op onze pagina ‘Concert Verslagen’ te vinden.

Hieronder nog een paar foto’s van de repetitiedag op zaterdag 23 februari j.l. in de Rietstek. Ter voorbereiding op de Adriaan én het Kempisch Slagwerkfestival, gaven het RHC en haar Slagwerkgroep een gezamenlijk mini-concert op 24 maart in “De Sleutel” in Riethoven.

_________________________________________________________________________________________

RHC Slagwerker Roy zet volgende stap

Onze slagwerkgroepen blijven maar hoge ogen gooien. En niet alleen als groep, maar ook individueel. Is het niet op concoursen, dan is het wel tijdens concerten of op examens.

Zo zette Roy v.d. Putte op 2 februari weer een volgende stap in z’n slagwerkcarrière en behaalde zijn C diploma met zeer goede punten.

Wij willen Roy van harte feliciteren en hopen dat we nog lang van hem mogen genieten bij het Riethoven Harmonie Corps!

_________________________________________________________________________________________

Anouk, Ralf en Bram halen punten

In het weekend van 19 en 20 januari was het weer zover: talentvolle RHC-ers nemen deel aan verschillende concoursen en halen weer de nodige punten binnen!

Onze gedreven en jonge saxofoniste Anouk Jacobs behaalde op het solistenconcours in de 2e divisie maar liefst 88 punten! Met veel gevoel en een prachtige toon zette ze een geweldig optreden neer.

En onze slagwerkers Ralf de Wit en Bram Vlassak werden met hun duet de winnaars in de 4e divisie en behaalden 85 punten! Hiermee kunnen ze allebei door naar de Brabantse Kampioenschappen die op 18 mei in Berlicum worden gehouden.

Alle drie van harte gefeliciteerd en we zijn er trots op dat jullie deel uitmaken van onze vereniging!

_________________________________________________________________________________________

Nieuwe Pauken

Dankzij een substantiële bijdrage van onze Vrienden zijn wij onlangs in staat gesteld om een tweedehandse 4-delige Paukenset aan te schaffen. Je weet wel: dit zijn die grote koperen trommels die meestal achterin in het midden van het orkest een prominente plaats innemen. Zo’n set is extreem duur en bijna onbereikbaar voor een kleine vereniging als de onze. Maar gelukkig hebben we onze Vrienden bereid gevonden om een deel van de aanschafkosten voor hun rekening te nemen waarvoor we ze ontzettend erkentelijk zijn. Dus via deze weg nogmaals een welgemeend en groot Dankjewel aan onze Vrienden!!!

_________________________________________________________________________________________

Onze Slagwerkers Slaan hun Slag !!!

Tot onze grote vreugde is onze slagwerkgroep de afgelopen paar jaren enorm snel gegroeid. Gegroeid in aantal én gegroeid in niveau! We zijn dan ook enorm trots om te vermelden dat onze Slagwerkgroep onder leiding van Paul van Lokven in oktober 2018 met maar liefst 84,44 punten een 1e prijs heeft behaald op de “Sla je Slag Cup” in Heijen.

En of dat nog niet genoeg is: onze jeugdslagwerkgroep “The Rhythm Sticks”, heeft in diezelfde periode deelgenomen aan het jeugdfestival in Wintelre en heeft daar niet alleen de show gestolen maar ook de 1e prijs voor ieders neus weggegrist! Onder leiding van Paul van Lokven hebben onze jonge slagwerkers de zaal volledig op z’n kop gezet met hun act: “Beat the Kitchen” en zijn ze na een staande ovatie met een mooie oorkonde en de winnersbokaal naar huis gegaan!

Het is werkelijk fantastisch dat we dit als kleine vereniging met beperkte middelen maar met super enthousiaste leden hebben kunnen bereiken. En via deze weg een dikke felicitatie aan al onze Slagwerkers.

_________________________________________________________________________________________

Zaterdag 16 juni 2018: Nederlandse Kampioenschappen 

Op zaterdag 16 juni hebben onze twee slagwerk kwartetten deelgenomen aan de Nederlandse Kampioenschappen in Berlicum.

Het melodisch kwartet in de 5e divisie behaalde 82 punten en in de 4e divisie scoorden ze 86 punten. Hierdoor behaalde ze beide een 2e plaats! Proficiat.
Naast de melodische kwartetten stond ook onze solo slagwerker Niels van den Broek op het podium. Hij behaalde maar liefst 84,5 punt in de 5e divisie. Geweldig!

De slagwerkers zijn van alle markten thuis. Dat zagen we ook deze zaterdag, want John Sengers behaald tussen de Nederlandse Kampioenschappen door ook nog even zijn C-examen met een 8.8 gemiddeld!

In 2018 behaalde onze klarinettiste Fleur van Leeuw haar B-diploma.
Met al deze resultaten kunnen we niet meer dan ontzettend trots zijn als corps.

_________________________________________________________________________________________

Brabantse Kampioenschappen te Knegsel

Op zaterdag 12 mei nam een aantal van onze leden deel aan de Brabantse Kampioenschappen in Knegsel.
Anouk Jacobs behaalde op alt saxofoon in de 5e divisie 80 punten. Daarnaast namen er twee multi percussionisten deel namelijk Niels van den Broek en Roy van den Putte. Niels behaalde 84 punten in de 5e divisie en Roy kreeg 83,5 punten voor zijn werk in de 3e divisie. Het slagwerk was dit jaar weer goed vertegenwoordigd, want er namelijk ook maar liefst twee kwartetten (marimba en xylofoon) deel. Bram, Rens, Ralf & Niels scoorden 87 punten in de 5e divisie en het tweede kwartet bestaande uit Roy, Rik, John & Carlijn kregen 87,5 punten voor hun werk uit de 4e divisie. Beide kwartetten zijn hiermee ook uitgenodigd voor het Nederlands kampioenschap op 16 juni a.s.